L’Ateneu

Assemblea fundacional de l'Ateneu. La Seu d'Urgell, maig 2014.
Assemblea fundacional de l'Ateneu. La Seu d'Urgell, maig 2014.

L’Ateneu de l’Alt Urgell és una entitat popular que gestiona i dinamitza l’espai de l’Ateneu. Un espai que ha de servir per a impulsar la cultura popular pirinenca, essent alhora un agent actiu i compromès que des de l’Alt Urgell i per a l’Alt Urgell posa el seu gra de sorra transformadora, tot fomentant l’autoorganització, el debat i l’acció col·lectiva.

Volem que l’Ateneu sigui un punt de trobada i enriquiment dels alt-urgellencs i alt-urgellenques crítics i participatius, un punt de trobada que ha de reforçar projectes i ajudar-los a fer un salt endavant. Un punt de trobada que faciliti el contacte entre la població inquieta, motivada i crítica, tot impulsant, dinamitzant i fent de trampolí de les iniciatives que sorgeixin.

Per què l’Ateneu?

La societat pirinenca, i també la de l’Alt Urgell ha estat les últimes dècades molt poc estructurada, amb poc teixit social, cultural i popular. L’arrel la podem buscar en diversos factors com l’estructura social de les zones rurals on l’anonimat desapareix i per tant els moviments s’individualitzen que ha accentuat l’herència de la dictadura franquista que encara podem trobar en un alt grau d’autorepressió pel que fa a la vida pública i social arreu dels Països Catalans.

 

Tot i això, des de fa anys algunes entitats i col•lectius, així com persones a nivell individual en diversos àmbits han treballat per construir un teixit social, cultural i popular a l’Alt Urgell i de la resta del Pirineu. És als últims anys on han proliferat noves entitats i col•lectius, que englobant gent diferent i amb interessos diferents han anat coincidint en diversos moments, actes, campanyes, lluites, etc. I, és des d’aquesta coincidència puntual i intermitent que hem anat apropant-nos, començant a enfilar aquest teixit social entre totes. Davant aquesta situació, és fa necessari un Ateneu que esdevingui punt de trobada i enriquiment dels alt-urgellencs i alt-urgellenques crítics i participatius, un punt de trobada que ens ha de reforçar i ajudar-nos a totes a fer un salt endavant.

 

L'Estudiantina davant de l'Ateneu Alt Urgell
L'Estudiantina davant de l'Ateneu Alt Urgell

Alhora, des de diverses entitats i col•lectius ha aparegut de forma repetida el problema dels espais i la necessitat de disposar i gestionar un espai propi on poder realitzar tot tipus d’activitats des de culturals, lúdiques, formatives, reunions, etc. Un punt de trobada que ens permeti ajudar-nos entre nosaltres i establir sinèrgies.

Per últim, ens trobem en un moment en què l’interès social per lo col•lectiu, lo social, lo cultural augmenta al mateix ritme que ho fa el descrèdit d’un sistema capitalista basat en l’individualisme, el lliure mercat, la competència, la corrupció. L’Ateneu ha de ser un punt de trobada que faciliti el contacte entre la població inquieta, motivada i crítica, que promogui la solidaritat, la justícia i la llibertat. L’Ateneu ha de ser un espai que promogui també naixement de nous projectes transformadors, populars, de suport mutu, culturals, etc. En definitiva un espai que possibiliti que les idees sorgides d’una tarda de converses es materialitzin donant el suport necessari.

En el moment històric i decisiu en que ens trobem com a poble, també fa falta l’Ateneu com a espai de trobada i de participació de tota una part de la població que amb inquietud i motivació té ganes d’intervenir des d’un espai obert i plural, i alhora compromès amb la llibertat i la justícia social i personal.